Ce tip de încălzire se potrivește casei tale?

Ce tip de încălzire se potrivește casei tale?
Ce tip de încălzire se potrivește casei tale?

Noul tău cămin este pregătit pentru a fi locuit, dar nu știi ce sistem de încălzire se potrivește cel mai bine? Sau poate vrei să-ți schimbi sistemul pe care îl folosești cu unul mai eficient? Ceea ce trebuie să știți este că sistemele de încălzire diferă în funcţie de principiile de funcţionare și de scopul lor de utilizare. Așadar, acestea se împart în mai multe categorii, fiecare prezentând avantajele și dezavantajele sale.

1. Sistem de încălzire local

Acest sistem de încălzire este încă prezent în locuințele oamenilor, fiind cel mai vechi sistem de producere a căldurii. Este recomandat pentru clădiri mici – maxim 3,4 niveluri, pentru locuințe individuale sau pentru clădiri cu caracter sezonier.

Avantajele sistemului de încălzire local – care ia forma sobelor și șemineelor – constau în costul redus pe care îl presupune în momentul instalării rapide și în cel al exploatării combustibilor, posibilitatea încălzirii doar a spațiului locuit, folosirea combustibililor gazoși, lichizi, solizi și folosirea directă a energiei electrice fără a putea fi observate diferențe semnificative ale randamentului sau modului de instalare.

Cu toate acestea, printre dezavantajele sistemelor de încălzire locală se numără dimensiunile mari ale dispozitivelor de încălzire, randamentele termice mai scăzute decât în cazul altor sisteme – spre exemplu, cele centralizate – și necesitatea existenței unui coș de fum.

2. Sistem de încălzire centralizat

Acest sistem de încălzire presupune existența unui producător de energie central și a sistemului de țevi aferent ce permite încălzirea încăperilor. Din categoria încălzirii centralizate fac parte centralele termice care se clasifică la rândul lor în funcție de combustibilul pe care îl utilizează. Avantajele și dezavantajele acestor subcategorii diferă deoarece sunt în strânsă legătură cu puterea, randamentul și modul de funcționare al centralelor.

Centrale electrice

Dacă locuiţi pe o suprafaţă mai mică, puteţi apela cu încredere la una de acest tip deoarece necesarul de căldură nu este atât de ridicat. Sunt silențioase, au dimensiuni mici și nu degajă noxe în mediul exterior, iar instalația aferentă este simplă de conectat. Cu toate acestea, trebuie să aveți în vedere prețul mai ridicat al energiei electrice şi consumatorii electrici din casă care nu trebuie să depășească puterea maximă pentru care a fost proiectată instalația electrică.

Centrale  pe gaz natural

Prețul gazului s-a menținut accesibil, așadar aceste tipuri de centrale sunt utilizate frecvent pentru încălzirea locuințelor. Prezintă un randament superior față de alte tipuri de centrale, dar şi posibilitatea automatizării ce duce la economisrea combustibilului. Pentru apartamente sunt recomandate centralele cu tiraj forțat. Marele inconvenient constă în numeroasele confirmări şi aprobări necesare pentru instalare.

Centrale pe GPL

Asemenea centralelor ce utilizează gazul natural, acestea au dimensiuni compacte și prezintă posibilitatea automatizării, dar costul combustibilului este ridicat, iar randamentul scăzut. Mai mult, necesită o rețea de alimentare specială şi condiții de racordare speciale.

Centrale pe combustibil lichid

Avantajul major al centralelor care funcţionează pe motorină, combustibil tip M sau păcură constă în costul redus de funcționare. Dar, dimensiunile acestora sunt mari şi necesită existența unui coș de fum.

Centrale pe combustibil solid

Combustibilul utilizat este unul ecologic – lemn, peleți sau rumeguș – având astfel costuri de funcționare relativ scăzute.Trebuie să aveţi în vedere alimentările frecvente cu combustibil şi necesarul special de operațiuni de întreținere și instalare – vase de expansiune, pompe și alte elemente de dimensiuni semnificative. De asemenea, coșul de fum trebuie să fie dimensionat corespunzător

3. Pompe de căldură

Sunt echipate ecologic, fără coşuri de fum şi folosesc energia latentă din sol, apă sau aer, astfel încât costurile de funcționare sunt mici și prezintă posibilitatea automatizărilor performante. Cu toate acestea, costul investiției este ridicat în anumite cazuri deoarece ar putea fi necesare forje de mare adâncime, lucrări speciale de instalare a captatorilor de energie. Uneori, când spațiul în care locuiți este întins, este indicată utilizarea unui alt sistem de încălzire în paralel.

4. Sisteme de căldură prin convecție

Radiatoarele sau panourile radiante sunt cele mai des utilizate sisteme de acest gen. Primele transferă rapid căldura către ţintă, dar nu încălzesc întreaga încăpere decât direct, în timp, tocmai de aceea sunt considerate a fi costisitoare în raport cu randamentul. Panourile radiante au o durată îndelungată de viaţă, nu ridică aerul în aer, iar expunerea la infraroşii este considerată benefică pentru corpul uman. Cu toate acestea, sunt cele mai scumpe soluţii de încălzire, sunt fixe şi inestetice în casă datorită instalării cu prindere solidă. Mai mult, suprafaţa lor ajunge la temperaturi foarte înalte şi pot fi un pericol pentru persoanele neatente.

5. Panouri solare

Aceste sisteme de încălzire nu poluează mediul înconjurător, energia solară fiind una sigură şi rentabilă, asigurând economisirea veniturilor, independență şi securitate energetică a locatarilor unei case. Principalul dezavantaj al sistemului de încălzire prin panouri solare este acela că soarele nu luminează non-stop, tocmai de aceea sunt necesare baterii de stocare a energiei electrice pentru a o utiliza mai târziu. Investiția inițială este destul de costisitoare, dar banii sunt recuperați în timp. Un dezavantaj al acestui sistem de încălzire constă în randamentul foarte scăzut în raport cu cantitatea de energie de dimensiunea lor.

6. Încălzire în pardoseală

În cazul acestui sistem de încălzire, căldura se propagă de jos în sus pe o suprafață mai mare, astfel, timpul de încălzire al încăperilor este mai scurt. Combustibilul folosit poate fi atât un agent termic (apă caldă), cât și electric (eficiența acestora este direct proporțională cu calitățile termice ale clădirilor). Încălzirea în pardoseală este recomandată caselor și vilelor deoarece are o putere electrică mare care este potrivită dimensiunilor spațiului de locuit. Amplasarea mobilierului trebuie cunoscută încă din stadiul de proiectare pentru ca sistemul să nu fie poziționat sub piesele de mobilier și astfel să-i fie afectată eficiența.

7. Sisteme de încălzire cu aer cald

Acestea sunt indicate pentru încălzirea unor încăperi mai mici deoarece nu au un randament foarte ridicat. În această categorie intră aerotermele şi convectoarele. Primele sunt uşoare şi pot fi repoziţionate lejer, dar pot ridica praful de pe podea şi produc un mic zgomot de la ventilator. Convectoarele pot fi de podea sau de perete, nu sunt zgomotoase deoarece recirculă aerul în încăpere foarte uşor. Singura grijă pe care o veţi avea este aceea de verificare a gurilor de evacuare, pentru a nu fi blocate.